Care sunt cele patru scenarii prevăzute pentru suspendarea orelor de curs atunci când un cadru didactic se infectează/ Ce se întâmplă când apar minim 3 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în rândul elevilor

Care sunt cele patru scenarii prevăzute pentru suspendarea orelor de curs atunci când un cadru didactic se infectează/ Ce se întâmplă când  apar minim 3 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în rândul elevilor
Publicat: 16/09/2020, 11:20
Actualizat: 16/09/2020, 11:29

Conform ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării, dacă un profesor se infectează cu coronavirus există patru scenarii de suspendare a cursurilor.  În privinţa elevilor, cursurile la o clasă se suspendă când apare un caz. Dacă sunt trei cazuri în clase diferite, şcoala se închide pentru 14 zile.

Scenariile merg de la suspendarea orelor la o clasă până la suspendarea orelor în întreaga şcoală.În privinţa elevilor, cursurile la o clasă se suspendă când apare un caz. Dacă sunt trei cazuri în clase diferite, şcoala se închide pentru 14 zile.

Numărătoarea de cazuri, conform ordinului menţionat anterior, nu ia însă în considerare şi cadrele didactice. Pentru aceştia sunt propuse patru scenarii diferite, în funcţie de numărul de clase cu care a intrat în contact.

La nivelul judeţului Iaşi, în acest moment, sunt deja 8 cadre didactice de la şase unităţi de învăţământ preuniversitar din Iaşi identificate cu Covid-19, trei dintre acestea fiind spitalizate, iar cinci în carantină sau izolare. Cu toate că există la acest moment două unităţi de învăţământ cu câte două cazuri, la Colegiul „Adamachi” şi Şcoala Gimnazială Voineşti, acestea nu sunt deocamdată încadrate la numărătoarea de cazuri care ar putea duce la închiderea şcolii şi mutarea orelor exclusiv în mediul online.

Cadrele didactice intră în alte scenarii

Scenariul 1 se aplică atunci când un cadru didactic a predat doar la o singură clasă şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice. Pentru această situaţie se vor suspenda doar cursurile de la clasa care a intrat în contact cu profesorul.

Scenariul 2 se aplică dacă un cadru didactic a intrat în contact cu o singură clasă, dar şi cu alţi profesori din unitatea de învăţământ. În această situaţie se supendă cursurile clasei respective, iar cadrele didactice care au interacţionat cu profesorul „pozitiv” vor intra în izolare.

Scenariul 3 se aplică când cadrul didactic a predat la mai multe clase, dar nu a intrat în contact cu colegii săi sau a intrat în contact cu un număr mic de colegi, în acest caz suspendându-se cursurile claselor unde profesorul a predat, iar contacţii direcţi vor intra în izolare.

Scenariul 4 este cel mai grav, presupunând ca un cadru didactic să fi predat la mai multe clase şi să fi intrat în contact cu mulţi colegi. În acest scenariu cursurile se suspendă în întreaga unitate şcolară, doar personalul de curăţenie şi cel care asigură paza urmând să îşi continue activitatea, în cazul în care nu au fost contacţi direcţi.

Școlile se închid atunci când apar minim 3 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în rândul elevilor

Scolile se închid la mai mult de trei cazuri de îmbolnăviri se aplică doar în rândul elevilor, condiţia fiind aceea ca aceştia să fi intrat în contact cu colegii sau profesorii lor.

Conform ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării:

„În cazul apariţiei unui caz/mai multor cazuri de COVID-19 într-o unitate de învăţământ, situaţia va fi analizată de DSP/DSPMB împreună cu directorul unităţii de învăţământ”, iar decizia de suspendare a cursurilor se va lua la nivel local. Astfel, această decizie de suspendare poate fi aplicată doar la nivelul unei clase din unitatea de învăţământ, pe o perioadă de 14 zile, în cazul în care se îmbolnăvesc un elev sau doi. În cazul apariţiei în rândul elevilor a mai mult de trei cazuri din clase diferite de la aceeaşi unitate, şcoala se închide pentru 14 zile de la debutul ultimului caz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini sfâșietoare într-o grădină zoologică. O femelă cimpanzeu își plânge puiul mort de luni de...
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO. B-21 Raider, „primul avion militar de generația a 6-a din lume”, este cel...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
Tatăl bărbatului care a violat şi a ucis o fetiţă de 8 ani din Botoşani...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se...
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ceaușescu și cocoșii de munte. „Cine îl putea opri să nu comită şi această faptă...
×